Η Προλοθεραπεία για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών  πόνων
Τι είναι η Προλοθεραπεία (Prolotherapy); 
Η προλοθεραπεία είναι μια εναλλακτική-συμπληρωματική ενέσιμη θεραπεία οποία ανήκει στις αναγεννητικές θεραπείες. Αποτελεί μέθοδο που αποσκοπεί στην επούλωση της βλάβης των ιστών και την θεραπεία της πάθησης και όχι στην πρόσκαιρη μείωση του πόνου. Έτσι μπορεί να αποτελέσει αποτελεματική φυσική μέθοδο θεραπείας χωρίς φάρμακα για τη θεραπεία πολλών χρόνιων παθήσεων που ταλαιπωρούν για πολύ καιρό τον ασθενή. Μπορεί με αυτό τον τρόπο να τοn βοηθήσει να αποφύγει το χειρουργείο.
Πώς γίνεται η προλοθεραπεία;
Στην προλοθεραπεία γίνονται ενέσεις υπέρτονων σακχαρούχων διαλυμάτων στα επώδυνα σημεία συνδέσμων, τενόντων και αρθρώσεων. Τα διαλύματα αυτά εκτός από δεξτρόζη (dextrose) με πυκνότητα 12,5-25 % και πιο συνηθισμένα 15 %, περιέχουν ακόμη φυσιολογικό ορό και τοπικό αναισθητικό όπως η ξυλοκαίνη (lidocaine) 2 %. Οι ενέσεις αυτές γίνονται με λεπτές βελόνες στους συνδέσμους, στα σημεία που οι τένοντες προσφύονται στα οστά και στα διαστήματα ανάμεσα στα οστά των αρθρώσεων. Προκαλούν μείωση του πόνου στις περιοχές που πάσχουν και βελτιώνουν την σταθερότητα, τις μηχανικές ιδιότητες και τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων. Θεωρείται ότι οι ενέσεις αυτές προκαλούν την παραγωγή αυξητικών παραγόντων που συμβάλλουν στην επούλωση των ιστών που έχουν βλάβη.
Ποιος είναι ο μηχανισμός με τον οποίο δρα η προλοθεραπεία;
Η προλοθεραπεία προκαλεί πρόσκαιρη και μικρής έντασης φλεγμονή στο σημείο της ένεσης στο σύνδεσμο ή στο σημείο της ένωσης του τένοντα με το οστό. Η ήπια αυτή φλεγμονή πυροδοτεί μια σειρά μηχανισμών που καταλήγουν στην επούλωση των ιστών που πάσχουν. Συγκεκριμένα ενεργοποιεί τους ινοβλάστες της περιοχής οι οποίοι συνθέτουν πρόδρομες ουσίες για την ωρίμανση του κολλαγόνου. Η αύξηση της πυκνότητας των αυξητικών παραγόντων που προκαλεί η εφαρμογή της προλοθεραπείας ενισχύει με αυτό τον τρόπο την παραγωγή συνδετικού ιστού. Η προλοθεραπεία για αυτό το λόγο θεωρείται μια μέθοδος που ανήκει στην αναγεννητική ιατρική στην ιατρική δηλαδή που στοχεύει στην αναγέννηση των ιστών και την επούλωση της βλάβης τους.
Ποιες είναι οι ενδείξεις της Προλοθεραπείας;
Η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία σε διάφορες χρόνιες παθολογικές καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος όπως:
- Χαμηλή Οσφυαλγία – Δισκοπάθεια
- Οστεοαρθρίτιδα του Γόνατος –Κακώσεις των συνδέσμων του γόνατος
- Πολυγωνομετακάρπια Αρθρίτιδα
- Αρθρίτιδα Δακτύλων Χεριού
-Τενοντοπάθεια του Ώμου (Υπερακανθίου- Δικέφαλου Βραχιονίου)
- Έξω Πλάγια Επικονδυλίτιδα του Αγκώνα (Tennis Elbow)
-Έσω επικονδυλίτιδα του Αγκώνα (Golfer’s Elbow)
- Διαστρέμματα Αστραγάλου – Χρόνια Αστάθεια της Ποδοκνημικής
- Κοκκυγοδυνία
- Tενοντίτιδα Προσαγωγών
- Ηβική Οστείτιδα
- Τενοντοπάθεια Αχιλλείου Τένοντα
- ΠελματιαίαΑπονευρωσίτιδα
Πόσες θεραπείες Προλοθεραπείας χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η θεραπεία και με τι συχνότητα;
Ανάλογα με την περίπτωση συνήθως χρειάζονται 3 έως 5 συνεδρίες οι οποίες γίνονται συνήθως κάθε 2-4 εβδομάδες.
Είναι ασφαλής θεραπεία η Προλοθεραπεία;
Η προλοθεραπεία είναι γενικά ασφαλής θεραπεία αλλά πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο ιατρό όπως Ορθοπαιδικό με εμπειρία στη μέθοδο αυτή. Δεν απαιτεί χειρουργείο, μπορεί να γίνει στο ιατρείο και έχει μικρή πιθανότητα επιπλοκών όπως μόλυνση εφόσον τηρούνται οι απαιτούμενοι κανόνες ασηψίας. Η θεραπεία δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε περίπτωση σακχαρώδους διαβήτη, σηπτικής αρθρίτιδας, κυτταρίτιδας ή σε τοπικό απόστημα. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται σε ουρική αρθρίτιδα και σε περίπτωση κατάγματος. Είναι ελάχιστα επώδυνη θεραπευτική τεχνική όπως κάθε ενέσιμη θεραπευτική μέθοδος. Οι ήπιες ενοχλήσεις που μπορεί να προκαλέσει συνήθως υποχωρούν με απλά αναλγητικά