Image

Βιολογικές Θεραπείες
Αναγεννητική Ιατρική

Σύγχρονη αναγεννητική θεραπεία και πρόληψη των παθήσεων του μυοσκελετικού

Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP) – Ενδείξεις

● Τενοντοπάθειες – Σύνδρομα Υπέρχρησης Τενόντων

● Τεντοντίτιδα Αχιλλείου Τένοντα

● Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα

● Σύνδρομο Καταπόνησης των Μυών της Κνήμης

● Έξω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα (Tennis Elbow)

● Έσω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα (Golfer’s Elbow)

● Τενοντίτιδα Υπερακανθίου – Ώμου

● Τενοντίτιδα Δικέφαλου Βραχιόνιου

● Τενοντίτιδα De Quervain

● Σύνδρομο Διασταύρωσης Πηχεοκαρπικής

● Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

● Μυϊκές Θλάσεις

● Παθήσεις Χόνδρου

● Επιγονατιδομηριαία Χονδροπάθεια

● Αρθρίτιδα Γόνατος

● Αρθρίτιδα Ισχίου

● Αρθρίτιδα Ποδοκνημικής

● Αρθρίτιδα Ώμου

● Πολυγωνομετακάρπια Αρθρίτιδα

● Συνδεσμικές Κακώσεις

● Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

● Διάστρεμμα Ποδοκνημικής

● Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)
Οι εφαρμογές του στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική
Με ποιους μηχανισμούς δρα η θεραπεία με το Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP);
Τα αιμοπετάλια αποτελούν φυσιολογικό συστατικό του αίματος και χαρακτηρίζονται από την σημαντική ιδιότητά της συμμετοχής στο μηχανισμό της αιμόστασης και της δημιουργία του θρόμβου.
Στην Ορθοπαιδική όμως, τα τελευταία χρόνια, έχει βρει σημαντική εφαρμογή και μία άλλη χρήσιμη ιδιότητά τους. Τα αιμοπετάλια διαθέτουν έναν σημαντικό αριθμό αυξητικών παραγόντων, όπως ο ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας (IGF-1), ο ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας των αγγείων και ο βασικός αυξητικός παράγοντας των ινοβλαστών (b-FGF). Οι παράγοντες αυτοί είναι μικρά πεπτίδια που συνδέονται με υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης και διεγείρουν μια σειρά βιολογικών μηχανισμών. Με αυτό τον τρόπο διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία της επούλωσης των ιστών που έχουν υποστεί κάποια βλάβη.
Οι αυξητικοί αυτοί παράγοντες που περιέχονται στα αιμοπετάλια συμβάλλουν στην αγγειογένεση, την επιθηλιοποίηση, την παραγωγή κολλαγόνου και τελικά στην ανακατασκευή των ιστών.
Σε ποιες Ορθοπαιδικές παθήσεις βρίσκει εφαρμογή του PRP;
Η μέθοδος της ένεσης πλούσιου σε αιμοπετάλια αυτόλογου αίματος (Platelet Rich Plasma) έχει χρησιμοποιηθεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε μια σειρά παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος, όπως;
  • Χρόνιες τενοντίτιδες
  • Παθήσεις του αρθρικού χόνδρου
  • Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και των άλων μεγάλων αρθρώσεων
  • Συνδεσμικές κακώσεις αρθρώσεων όπως του γόνατος, του αγκώνα, της ποδοκνημικής κτλ.
Το PRP μπορεί να βοηθήσει στην περιοχή του αχίλλειου τένοντα, που έχει χρόνια φλεγμονή ή στην αντιμετώπιση των ρήξεων του στροφικού πετάλου, η οποία αποτελεί συχνή αιτία πόνου και περιορισμού της κίνησης της άρθρωσης του ώμου.
Η μέθοδος φαίνεται επίσης ότι έχει ιδιαίτερα ευεργητικά αποτελέσματα στην έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα ή αλλιώς στον αγκώνα των τεννιστών, στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του επιγονατιδικού τένοντα και στη θεραπεία της τενοντίτιδας των ισχιοκνημιαίων μυών στην περιοχή έκφυσής τους στο ισχιακό κύρτωμα. Εφαρμόζεται ακόμη στην περιοχή του πέλματος, για την αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας
Στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, η μέθοδος ενδείκνυται ιδιαίτερα σε νεαρής ηλικίας άτομα στα αρχικά στάδια της νόσου, όπου η βλάβη του αρθρικού χόνδρου δεν είναι προχωρημένη.
Η θεραπεία με Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια είναι δύσκολη διαδικασία;
Η διαδικασία είναι σχετικά απλή.
1.Περιλαμβάνει τη λήψη ποσότητας μερικών κυβικών εκατοστών αίματος από τον ασθενή.
2.Το αίμα στη συνέχεια φυγοκεντρείται για μερικά λεπτά.
3.Tο πλάσμα που λαμβάνεται με αυτή τη διαδικασία περιέχει συγκέντρωση αιμοπεταλίων αυξημένη κατά 3-5 φορές σε σχέση με το φυσιολογικό αίμα. Περιέχει επίσης αυξημένη ποσότητα αυτόλογων αυξητικών παραγόντων με σημαντικές επουλωτικές ιδιότητες.
4.Η φωτόλυση του φυγοκεντρημένου αίματος στη συνέχεια, θεωρείταιι επίσης ότι αυξάνει τις επουλωτικές ιδιότητες του PRP ενεργοποιώντας κύτταρα που καταστέλουν την φλεγονή στην περιοχή που πάσχει.
  1. Το φυγοκεντρημένο αίμα τέλος, με αυστηρά άσηπτες συνθήκες εισάγεται με ένεση στην πάσχουσα περιοχή, π.χ. στον τένοντα ή στην άρθρωση. 
Η θεραπεία χρειάζεται επανάληψη;
Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί αλλά συνήθως απαιτούνται λίγες επαναλήψεις, συνήθως 2 ή 3 θεραπείες είναι αρκετές, αφού η θεραπευτική δράση της μεθόδου είναι παρατεταμένη.
Έχει παρενέργειες το PRP;
Οι παρενέργειες από την εφαρμογή της μεθόδου, εφόσον τηρηθούν οι κανόνες ασηψίας είναι πολύ λίγες. Μπορεί να παρατηρηθεί μία ενόχληση μετά την εφαρμογή της μεθόδου στο σημείο της έγχυσης ή και να αυξηθεί σε μικρό βαθμό ο πόνος. αλλά οι ενοχλήσεις δεν ξεπερνούν σε διάρκεια τις λίγες μέρες. Επειδή το αίμα που φυγοκεντρείται προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή δεν υπάρχει ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης ή μετάδοσης ασθενειών.
Ποιες είναι οι αντενδείξεις της μεθόδου της έγχυσης του Πλάσματος Πλούσιου σε Αιμοπετάλια;
Αντενδείξεις της μεθόδου του PRP αποτελούν η παρουσία μικροβιακής επιμόλυνσης, η αντιπηκτική αγωγή και οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος του ασθενούς.
Καλό είναι να αποφεύγεται η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τις επόμενες από την εφαρμογή της μεθόδου μέρες ή λίγες εβδομάδες, αφού θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αν χρειαστεί, μπορούν να χορηγηθούν στον ασθενή απλά αναλγητικά, ενώ η επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα θα πρέπει είναι προοδευτική.
 

 Τι είναι η Οστεορθρίτιδα του Γόνατος;

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αποτελεί εκφυλιστική πάθηση της άρθρωσης που χαρακτηρίζεται από τη φθορά του χόνδρου των αρθρώσεων μεταξύ των οστών του μηριαίου, της κνήμης και της επιγονατίδας. Το γόνατο αποτελεί την πιο συχνή άρθρωση που προσβάλλεται από οστεοαρθρίτιδα η οποία αποδίδεται σε διαφορετικούς μηχανικούς, κυτταρικούς και βιοχημικούς μηχανισμούς Επειδή ο αρθρικός χόνδρος στερείται αγγείων και νεύρων όταν φθείρεται δεν έχει ικανοποιητική δυνατότητα ανάπλασης με αποτέλεσμα οι φθορές του να γίνονται χρόνιες.

Η πάθηση αυτή αποτελεί σημαντική αιτία πόνου, δυσλειτουργείας του κάτω άκρου και κακής ποιότητας ζωής. Ανάλογα με το στάδιο της πάθησης αναπτύσσονται οστεόφυτα και υποχόνδριες κύστεις ενώ συχνότερη είναι η στένωση του έσω μεσαρθρίου διαστήματος σε σχέση με το έξω. Σε προχωρημένες περιπτώσεις η ανατομική του κάτω άκρου διαταράσσεται και το γόνατο παραμορφώνεται. Η άρθρωση του γόνατος είναι δύσκαμπτη και ο ασθενής στην αρχή μπορεί να πονάει στο ανεβοκατέβασμα της σκάλας ή στη βάδιση ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις πονάει ακόμη και στην ηρεμία και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ποιες περιπτώσεις Οστεοαρθρίτιδας του Γόνατος συστήνεται η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ή PRP (Plalet Rich Plasma);
Η θεραπεία αυτή προσφέρει ιδιαίτερα αποτελεσματική αντιμετώπιση σε περίπτωση Οστεοαρθρίτιδας του Γόνατος με ήπιες και μέτριες βλάβες οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά και δεν απαιτούν χειρουργείο.

ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ Η ΕΝΔΟΑΡΘΡΙΚΗ ΕΓΧΥΣΗ PRP ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ.

Εντούτοις ακόμη και σε περιπτώσεις προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργικότητας του γόνατος και κατά συνέπεια της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Με ποιους μηχανισμούς δρα η θεραπεία με το Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP) στην Οστεορθρίτιδα του Γόνατος;
Τα αιμοπετάλια αποτελούν φυσιολογικό συστατικό του αίματος και χαρακτηρίζονται από την σημαντική ιδιότητά της συμμετοχής στο μηχανισμό της αιμόστασης και της δημιουργία του θρόμβου.

Τα αιμοπετάλια όμως διαθέτουν επίσης και ένα σημαντικό αριθμό αυξητικών παραγόντων, όπως ο ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας (IGF-1), ο ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας των αγγείων και ο βασικός αυξητικός παράγοντας των ινοβλαστών (b-FGF). Οι παράγοντες αυτοί είναι μικρά πεπτίδια που συνδέονται με υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης και δρουν μέσω μιας σειράς βιολογικών μηχανισμών, όπως η αγγειογένεση, η επιθηλιοποίηση και η παραγωγή κολλαγόνου. Με αυτό τον τρόπο διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία της επούλωσης του χόδρου της άρθρωσης του γόνατος που έχει υποστεί κάποια βλάβη.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;
Τα βλαστοκύτταρα (stem cells) είναι κύτταρα που έχουν ορισμένες χαρακτηριστικές και πολύ χρήσιμες ιδιότητες τις οποίες εκμεταλεύεται η Αναγεννητική Ορθοπαιδική.
Έχουν την ικανότητα της αναγέννησης, της δημιουργίας δηλαδλη νέων κυττάρων, της διαφοροποίησης σε διαφορετικό είδος κυττάρων και της ικανότητας να δημιουργούνται από ένα μόνο αρχικό κύτταρο. Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα είναι πολυδύναμα κύτταρα τα οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν και να δημιουργηθούν από αυτά διαφορετικά κύτταρα όπως χονδροκύτταρα, οστεοκύτταρα, μυϊκά, νευρικά καθώς και κύτταρα συνδέσμων και τενόντων.
Με ποιο τρόπο δρουν τα βλαστοκύτταρα;
Τα κύτταρα αυτή θεωρούνται ότι αποτελούν πλούσια πηγή αυξητικών παραγόντων και έχουν πολύ καλές αναβολικές ικανότητες δημιουργώντας νέα υγιή κύτταρα όπως είναι τα χονδροκύτταρα που αντικαθιστούν τους φθαρμένους ιστούς.
Εκτός όμως από την αναγεννητική τους ικανότητα, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να τροποποιήσουν την φλεγμονώδη αντίδραση των ιστών και η ιδιότητα τους αυτή βρίσκει εφαρμογή στη θεραπεία των παθήσεων των αρθρώσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα.
Πώς γίνεται η λήψη των βλαστοκυττάρων;
Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να ληφθούν από το μυελό των οστών από μία περιοχή όπως το λαγόνια οστό με παρακέντηση. Είναι μια απλή σχετικά διαδικασία, γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί χειρουργείο και νοσηλία. Γίνεται βέβαια με αυστηρά άσηπτες συνθήκες, από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό και σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές. Στην πιο απλή διαδικασία γίνεται έγχυση στην πάσχουσα περιοχή όπως η άρθρωση του γόνατος ή του ισχίου αμέσως μετά την λήψη του δείγματος που περιέχει τα βλαστοκύτταρα αφού γίνει η διαδικασία επεξεργασίας του δείγματος άμεσα. Για να ληφθούν όμως βλαστοκύτταρα με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση από αυτή που εξασφαλίζει η απλή παρακέντηση, το δείγμα μπορεί να υποβληθεί σε καλλιέργεια των βλαστοκυττάρων η οποία απαιτεί λίγες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.
Μία άλλη πηγή βλαστοκυττάρων αποτελεί ο λιπώδης ιστός από περιοχές όπως από αυτή της κοιλιάς που η λήψη πολύ μικρής ποσότηατα υποδόριου λίπους γίνεται εύκολα και με ασφάλεια. Η καλλιέργεια του δείγματος αυτού που ακολουθεί αποδίδει ικανοποιητική ποσότητα μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων τα οποία με μία απλή ένεση τοποθετούνται στην άρθρωση που θεραπεύουμε. Αφού πρώτα βέβαια γίνει η καλλιέργεια τους ώστε να ληφθούν ικανοποιητικές ποσότητες πολυδύναμων κυττάρων με μεγάλη θεραπευτική ικανότητα.
Ενδείξεις Θεραπείας με τη μέθοδο των βλαστοκυττάρων
Η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία σε:
-Οστεοχόνδρινες Αρθρικές Βλάβες
-Χονδροπάθεια Επιγονατίδας
-Οστεορθρίτιδα Γόνατος
-Οστεορθρίτιδα της Ποδοκνημικής
-Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου
-Βλάβες του Επιχείλιου Χόνδρου της Κοτύλης
-Μηνισκικές Βλάβες - Ρήξη Μηνίσκων
-Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου του Γόνατος
-Καθυστερημένη Πόρωση Καταγμάτων - Ψευδάρθρωση
Η θεραπεία με μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα (MSCs) αποτελεί την σύγχρονη θεραπεία μιας σειράς Ορθοπαιδικών παθήσεων όπως οι βλάβες του χόνδρου και η αρθρίτιδα στα πρώιμα στάδια αρθρωσεων όπως του γόνατος, του ισχίου και της ποδοκνημικής.
Τα πλεονεκτήματα τους βασίζονται στην στην ιδιαίτερη αναγγενητική τους δράση στους κατεστραμμένους ιστούς και στην αντικατάσταση των φθαρμένων κυττάρων από νέα υγιή κύτταρα.
  • Τα μεσεγχυματικά κύτταρα μεταναστεύουν στις περιοχές που παρουσιάζουν βλάβη.
  • Προκαλούν αγγειογέννηση, δημιουργία δηλαδή νέων μικρών αγγείων και βελτίωση έτσι της κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές.
  • Προλαμβάνουν την ίνωση των αρθρώσεων και βελτιώνουν την κινητικότητα.
  • Ενισχύουν την έκκριση πρωτεινών όπως οι κυτοκίνες που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Ενισχύουν τη δράση αυξητικών παραγόντων και συμβάλλουν στην επούλωση της βλάβης των φθαρμένων ιστών.
  • Δεν προκαλούν ανοσολογική αντίδραση και αλλεργίες αφού προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή.
  • Έχουν την ικανότητα της διαφοροποίησης σε κύτταρα όπως χονδροκύτταρα και οστεοκύτταρα, δημιουργώντας έτσι νέο χόνδρο ο οποίος φθείρεται πρώτος στις αρθρίτιδες.
  • Μπορούν να ληφθούν από διάφορες περιοχές όπως ο μυελός των οστών και το υποδόριο λίπος.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας μετά τη λήψη τους ή μετά πό καλλιέργεια η οποία αποδίδει και μεγαλύτερη ποσότητα πολυδύναμων κυττάρων.