Shockwave: Η θεραπεία που προκαλεί δονήσεις
Οι κρουστικοί υπέρηχοι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία νέας γενιάς για τους πόνους σε μυς και οστά, για ασβεστοποιούς τενοντίτιδες σε πόδια και ώμους, άκανθα πτέρνας και άλλες μυοσκελετικά προβλήματα. Αξίζει της προσοχής μας!
 

Τι είναι η θεραπεία με τους κρουστικούς υπερήχους (Shockwave);
Η θεραπεία με Shockwave μεταφέρει υψηλή ενέργεια μέσω ακουστικών κυμάτων σε επώδυνες περιοχές του σώματος, προκαλώντας μείωση του πόνου και ενεργοποιώντας τις διαδικασίες επούλωσης και αναγέννησης των ιστών. Έχει ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα στον επίμονο πόνο των τενόντων και των μυών αλλά και στις αρθρίτιδες όπως του γόνατος.

Ποιές είναι οι ενδείξεις των κρουστικών υπερήχων;
Οι κρουστικοί υπέρηχοι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε μια σειρά παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος όπως σε χρόνιες τενοντίτιδες και επίμονους πόνους στην περιοχή του ώμου, του αγκώνα, του γόνατος και του πέλματος. Πιο συγκεκριμένα εφαρμόζονται στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις:

 • Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα του Ώμου
 • Τενοντίτιδα του Υπερακανθίου
 • Επώδυνος Ώμος
 • Άκανθα Πτέρνας – Πελματιαία Απονευρωσίτιδα
 • Έξω και Έσω Επικονδυλίτιδα του Αγκώνα (Tennis Elbow – Golfers Elbow)
 • Τενοντίτιδα της Στυλοειδούς Απόφυσης της Κερκίδας (De Quervain)
 • Σύνδρομο Διασταύρωσης της Πηχεοκαρπικής στους Αθλητές
 • Τροχαντηρίτιδα του Ισχίου
 • Πόνος στην Βουβωνική Περιοχή και το Ισχίο σε Αθλητές
 • Τενοντίτιδα Ισχιοκνημιαίων – Προσαγωγών
 • Τενοντίτιδα του Επιγονατιδικο Τένοντα
 • Ήπια Οστεοαρθρίτιδα του Γόνατος – Ισχίου – Ποδοκνημικής
 • Τενοντίτιδα του Αχιλλείου
 • Οσφυαλγία – Μυϊκός Σπασμός – Trigger Points

Ποια είναι η αποτελεσματικότητα των κρουστικών υπερήχων στην πελματιαία απονευρωσίτιδα (Άκανθα της Πτέρνας);
Η πελματιαία απονεύρωση αποτελεί ινώδη ιστό μεταξύ της πτέρνας και των κεντρικών φαλάγγων των δακτύλων. Σχηματίζεται κυρίως από επιμήκης κολλαγόνες ίνες. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι συχνή πάθηση του ποδιού και η πιο συχνή αιτία πόνου στην πτέρνα. Οφείλεται περισσότερο σε εκφύλιση παρά σε φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης και χαρακτηριστικά συνοδεύεται από πόνο στην έσω επιφάνεια της πτέρνας κατά τη βάδιση μετά το πρωινό ξύπνημα ή μετά το περπάτημα που ακολουθεί την ξεκούραση.
Οι κρουστικοί υπέρηχοι είναι μια αποτελεσματική συντηρητική θεραπεία και χωρίς παρενέργειες για την αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Ο μηχανισμός δράσης των ακουστικών κυμάτων που χρησιμοποιεί η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες την καταστροφή των μικρών αισθητικών νευρικών ινών του πόνου και την αύξηση της μικροκυκλοφορίας της πάσχουσας περιοχής με τη δημιουργία νεοαγγείωσης. Η μέθοδος αυτή επιτυγχάνει επίσης τη σύνθεση του κολλαγόνου και την αναγέννηση των εκφυλισμένων κολλαγόνων ινών.

Πώς  συμβάλλουν  οι κρουστικοί υπέρηχοι στην αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας του Γόνατος;
Η θεραπεία με τους κρουστικούς υπερήχους (Shock Wave) στηρίζει τα βιολογικά αποτελέσματα της στην άμεση επίδραση που έχει η ακουστική ενέργεια των υπερήχων στον κυτταρικό μεταβολισμό και την κατασκευή του κυττάρου. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα, οι κρουστικοί υπέρηχοι επουλώνουν σε ένα βαθμό τις παθολογικές μεταβολές του αρθρικού χόνδρου που συναντάμε στην Οστεοαρθρίτιδα, και ενισχύουν την αναπαραγωγή του οστού κάτω από το χόνδρο. Εκτός από την επούλωση των ιστών συμβάλουν ακόμη και στην αναγέννηση τους αφού προκαλούν τη δημιουργία νέων αγγείων βελτιώνοντας την τοπική κυκλοφορία. Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η συμβολή τους στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ασθενών με Οστεοαρθρίτιδα του Γόνατος. Οι κρουστικοί υπέρηχοι αποτελούν έτσι σύγχρονη αναίμακτη, χωρίς φάρμακα και ανώδυνη μέθοδο θεραπείας της Οστεοαρθρίτιδας του γόνατος με ένα πολύ μικρό αριθμό ήπιων επιπλοκών και χωρίς ιδιαίτερες αντενδείξεις.

Η θεραπεία με shockwave είναι επώδυνη;
Με τα σύγχρονα μηχανήματα  η θεραπεία αυτή δεν είναι καθόλου επώδυνη ή δυσάρεστη. Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί απαλή δόνηση μόνο στην υπό θεραπεία περιοχή. Εξάλλου η ένταση των ακουστικών κυμάτων ρυθμίζεται και προσαρμόζεται ανάλογα με την πάθηση και την αντοχή κάθε ασθενούς.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία και πόσες συνεδρίες χρειάζονται συνήθως;
Μια τυπική θεραπεία διαρκεί 10 με 15 λεπτά και στις περισσότερες περιπτώσεις  χρειάζονται 5 με 10 θεραπείες ανάλογα με τη χρονιότητα και το μέγεθος του προβλήματος. Οι συνεδρίες γίνονται 1 με 2 φορές κάθε εβδομάδα και συνήθως κάθε 4 ημέρες. Η βελτίωση είναι προοδευτική αλλά η ανακούφιση  αρχίζει νωρίς.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με τους κρουστικούς υπερήχους;
H θεραπεία αυτή είναι μη επεμβατική και χωρίς φάρμακα και προσφέρει άμεση  ανακούφιση από τον πόνο σε μια σειρά παθήσεων του ώμου, του αγκώνα, του γόνατος, του ποδιού αλλά και της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να εφαρμοστεί στην πλειονότητα των ασθενών με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

 

https://zeitgeist.gr/2022/01/04/shockwave-i-therapeia-pou-prokalei-doniseis/